Qué son las ciencias sociales
En aquest capítol s’aborda la naturalesa de les ciències socials, el seu naixement i concepte, diferenciant-la d’altres formes de coneixement de la realitat social de caràcter ideològic o periodístic. Es defensa el caràcter científic de les diferents disciplines i la relació que tenen amb el fet educatiu. També s’hi inclouen diverses fonts i recursos sobre el tema.
La historia: una ciencia humana y social de naturaleza racional constructivista
Les explicacions sobre l’origen i l’evolució de les diferents formes de la societat humana han estat constants i divergents al llarg dels temps. En aquest capítol es parla d’això, tractant el caràcter de la història com a ciència social dedicada a l’explicació del passat, la seva trajectòria com a coneixement acadèmic, la seva practicitat i utilitat social. També s’hi inclouen diverses fonts i recursos sobre el tema.
Métodos y técnicas de construcción del conocimiento histórico
Aquest capítol aborda la relació entre els conceptes d’història, coneixement científic i mètode científic. Així mateix, s’explica el perquè de la cientificitat de la història basada en el mètode científic i els diferents corrents historiogràfics de més importància a la primera i segona meitat del segle XX. També s’hi inclouen diverses fonts i recursos sobre el tema.
Geografía: una ciencia de síntesis
Aquest capítol exposa la naturalesa de la geografia com a síntesi de les diverses disciplines que l’alimenten, abordant els seus inicis i antecedents més remots, fins a les branques actuals de la geografia, on veiem que han anat emergint múltiples paradigmes i enfocaments interpretatius que han anat enriquint el patrimoni de coneixements i tècniques que han donat cos i especificitat a la ciència geogràfica. També s’hi inclouen diverses fonts i recursos sobre el tema.
Métodos y técnicas en la geografía
Els mètodes i tècniques en la geografia són el centre d’aquest capítol. A partir d’ells, es desenvolupen els mètodes de construcció del saber geogràfic i les seves diverses tendències i escoles. Al capítol també s’hi inclouen diverses fonts i recursos sobre el tema.
La construcción de lo económico como una perspectiva del análisis social
Aquest capítol presenta els orígens de les teories econòmiques i els fonaments clàssics de l’economia. Es parla de temes com la revolució neoclàssica a la keynesiana, l’economia i política econòmica i el desenvolupament sostenible, entre molts altres temes. També s’hi inclouen diverses fonts i recursos sobre el tema.
Métodos de construcción del conocimiento en Economía
El perquè de l’estudi de l’economia és el centre d’aquest capítol. A partir d’això, s’expliquen els mètodes per a la construcció d’aquest coneixement, amb un èmfasi especial en la seva utilitat educativa i les dificultats que podem trobar en l’ensenyament i aprenentatge de l’economia. També s’hi inclouen diverses fonts i recursos sobre el tema.
El currículo de Ciencias Sociales, Geografía e Historia
Aquest capítol se centra en l’anàlisi i concepcions curriculars de la geografia i la història, plantejant la trajectòria d’aquests sabers en l’educació i les concepcions curriculars actuals. També s’hi inclouen diverses fonts i recursos sobre el tema.
Análisis crítico de las opciones curriculares en la educación secundaria obligatoria
Com s’aborden les ciències socials en el currículum? Quines diferències hi ha a primària i secundària? Quins continguts mínims s’haurien d’abordar? Aquest capítol respon a aquests i a altres interrogants sobre el tema i ofereix una explicació i anàlisi, des d’una perspectiva crítica, del currículum vigent a l’ESO. També s’hi inclouen diverses fonts i recursos sobre el tema.
Análisis crítico de las opciones curriculares del bachillerato y debates sobre la enseñanza de la Historia
Aquest capítol ofereix una explicació i anàlisi, des d’una perspectiva crítica, del currículum vigent a les assignatures de geografia i història al batxillerat, i acaba amb una presentació del debat sobre l’ensenyament de la història. També s’hi inclouen diverses fonts i recursos sobre el tema.
La didáctica de la Historia y la Geografía como reflexión para la educación actual. Perspectiva histórica
Aquest capítol aborda la didàctica de la història i la geografia en les diferents etapes educatives, analitzant com influeixen els canvis recents i la situació actual del nostre país en el seu ensenyament i aprenentatge i plantejant com a necessària la revisió històrica per il·luminar les perspectives actuals. També s’hi inclouen diverses fonts i recursos sobre el tema.
Construcción de la didáctica de la Historia, la Geografía y otras ciencias sociales
En aquest capítol s’exposa l’estat de la qüestió amb relació als enfocaments i les tendències de la didàctica en les diferents disciplines de les ciències socials, i és d’especial interès la presentació de propostes didàctiques pioneres quant a la geografia i la història. També s’hi inclouen diverses fonts i recursos sobre el tema.