Las materias de Tecnologías y Tecnología en la educación secundaria obligatoria
En aquest capítol s’ofereix una visió de la tecnologia com a activitat desenvolupada per l’ésser humà i es fa una breu anàlisi del seu valor històric en la societat actual; a més, permet una reflexió sobre la importància de les matèries Tecnologies i Tecnologia dins del sistema educatiu i el seu valor educatiu. També s’analitzen els elements que componen el currículum de les matèries. Al final del capítol es presenten, així mateix, diferents activitats i fonts i recursos de suport.
Técnica, ciencia y tecnología
Amb l’objectiu de justificar la necessitat dels continguts d’aquesta àrea en una etapa acadèmica obligatòria, així com la seva implicació i relació amb el futur laboral de l’alumnat, en aquest capítol es desenvolupa la importància de reconèixer la tecnologia com un element amb entitat pròpia, que es troba en el dia a dia de la nostra vida i que cal que els alumnes coneguin per incorporar-se amb excel·lència al món professional.
Las áreas de Tecnología industrial y Electrotecnia en el bachillerato
En aquest capítol s’exposen els continguts i objectius de les assignatures Tecnologia Industrial i Electrotècnia, incloses dins del batxillerat de ciències i enginyeria, així com la seva relació amb altres àrees curriculars. També s’inclouen diverses activitats i recursos sobre el tema.
La tecnología en nuestra vida
En aquest capítol es tracten les situacions quotidianes que expressen al nostre voltant coneixements tecnològics i de les quals podem obtenir experiències d’ensenyament per als nostres alumnes. Així, s’analitzen algunes situacions del dia a dia que es relacionen amb la tecnologia que s’imparteix en els centres d’ensenyament, tenint en compte el context educatiu actual. Finalment, es comenten els recursos i les propostes d’activitats que posen de manifest aquesta relació tant a l’educació secundària obligatòria (ESO) com al batxillerat.
El proyecto tecnológico
Per a la realització de treballs pràctics en l’àrea de Tecnologia és necessari saber els elements que hi intervenen, no només els materials i les eines, que es coneixen pel seu ús, manteniment i conservació, sinó també els criteris organitzatius i didàctics, així com la seva relació amb l’entorn social. L’objectiu principal d’aquest capítol és abordar aquestes fases i elements d’organització a l’aula taller. També s’inclouen diverses fonts i recursos sobre el tema.
La sociedad de la información
En aquest capítol s’exposen els continguts i objectius de les assignatures d’informàtica a l’ESO, així com de les tecnologies de la informació i la comunicació al batxillerat. Així mateix, s’aborden temes generals com ara la influència de les TIC en la societat, i es dedica un últim apartat a l’anàlisi del context educatiu de la xarxa. També s’inclouen diverses activitats i recursos sobre el tema.
Aprender con la tecnología
Aquest capítol parteix de la necessitat de l’existència de recintes diferenciats en l’àrea de tecnologia, posant el focus d’atenció al voltant dels espais on s’amplien i aprofundeixen coneixements de tecnologia, concretament l’aula classe, l’aula taller i l’aula d’informàtica. També s’inclouen diverses activitats i recursos sobre el tema.
Una mirada al mundo profesional
Aquest capítol aborda les diferents assignatures que s’inclouen dins de l’àrea de tecnologia, com Tecnologia Industrial, Electrotècnia o Informàtica, entre d’altres, analitzant els elements clau i variables del seu currículum que permetran a l’alumnat continuar els seus estudis de cicles formatius o a la Universitat o incorporar-se a la vida laboral dins d’aquest camp. Així mateix, es presenta una relació entre els estudis d’aquestes matèries i les possibles titulacions o graduacions associades.