
Intel·ligència artificial i gestió educativa
Revista Fòrum - Número: 67 (febrero 23)
ISBN / EAN : 1696-0475
19,99€ IVA incluido
Aquest producte té enviament gratuït
Intel·ligència artificial i gestió educativa
Intel·ligència artificial i gestió educativa
Les darreres dècades ens hem enfrontat al repte de la digitalització en l’educació, i ara ho hem de fer també davant la irrupció de la intel·ligència artificial. Per aplicar aquests sistemes en el context educatiu, i en concret en la gestió educativa, és imprescindible desenvolupar una mirada tecnopedagògica crítica que ens ajudi a conèixer sota quines condicions els integrem i preveure les conseqüències de fer-ho.
Consideracions jurídiques i ètiques sobre l’ús de la intel·ligència artificial per a la gestió i l’administració dels centres educatius
En aquest article ens proposem fer un recorregut per les consideracions ètiques i jurídiques sobre l’ús de sistemes automatitzats o que utilitzen intel·ligència artificial a l’hora de prendre decisions administratives i de gestió educativa als centres, i que afecten l’alumnat, el professorat i, en definitiva, la comunitat educativa.
Consens per utilitzar la IA en la gestió del centre
Aquest article subratlla la necessitat que hi hagi una formació sobre la intel·ligència artificial (IA) que vagi més enllà de l’anàlisi de dades, la correcció de textos o la cerca de plagis. Seguint directrius internacionals, s’hi proposen tres nivells de formació: a) aprendre sobre la IA; b) ensenyar i aprendre amb la IA, i c) integrar la IA èticament en educació. Els resultats de la formació Aplica Solucions, iniciativa encapçalada per la Societat Catalana de Pedagogia, entitat científica de l’Institut d’Estudis Catalans (SCP-IEC), aporten evidències d’ús de la IA en la presa de decisions, la creació de materials documentals i el treball col·laboratiu en centres educatius. L’article defensa la necessitat de realitzar programes de formació al centre per aplicar la IA amb criteri i garantia jurídica.
Optimització de la gestió directiva escolar amb IA
Utilitzem la IA generativa per actualitzar documents de centre amb plantejaments institucionals
Tenint en compte la importància que té la gestió administrativa i organitzativa per al bon funcionament dels centres educatius, aquest article presenta una experiència de formació docent dissenyada amb eines d’intel·ligència artificial gratuïtes. L’objectiu és mostrar com aquestes tecnologies poden facilitar tasques de gestió sense comprometre la coherència pedagògica, la qualitat o el compromís educatiu.
Com la intel·ligència artificial pot transformar l´educació: Entrevista a Manel Soengas
Entrevistem Manel Soengas, gestor tecnològic del Departament d’Educació i Formació Professional de la Generalitat de Catalunya i membre del Grup de Treball sobre Intel·ligència Artificial en Educació del mateix departament. Amb una sòlida formació com a enginyer en electrònica industrial i un màster universitari en Recerca en Intel·ligència Artificial, especialitzat en intel·ligència web, Soengas es dedica a la formació, l’assessorament i la divulgació en temes digitals, especialment en l’àmbit de la intel·ligència artificial aplicada a l’educació. A més, col·labora habitualment amb diverses entitats, com ara el Moviment Educatiu del Maresme, la Xarxa Educativa DIM-EDU i Impuls Educació. La seva experiència i els seus coneixements el converteixen en una figura clau per entendre com la tecnologia i la intel·ligència artificial poden transformar el món educatiu.
Personalització del contingut
Autores
Amaia Arroyo Sagasta, Francesca Burriel Manzanares, Rosa Maria de la Fuente Castelló, Anna Diaz Vicario, Neus Lorenzo Gales, Eduard Mallol Blanch, Trinidad Mentado Labao, Santiago Robert Guillén, Blanca Sanz-Sallán, Manel Soengas
Etapas
Categorías
Competències professionals del professorat, Gestió del canvi, Projectes estratègics, Qualitat educativa, Ús de les TIC (tecnologies)
Colecciones
Palabras clave