Recursos per a la pràctica: Investigant a l'escola: els projectes de treball
En el següent article, plantegem l'avaluació com una necessitat de prendre consciència sobre el que es comprèn. Com podem saber el que ha comprès l'alumnat?, ha après allò que preteníem ensenyar-li? Presentem a continuació alguns criteris que caldria considerar de menys complexitat a més complexitat, plantejats com un marc d'interpretació de la comprensió dels nois i de les noies sobre el que aprenen.
Pistes per a l'avalució: Investigant a l'escola: els projectes de treball
Saber-ne més...
On som? On vivim? Com vivim? L'actitud investigadora amb nens i nenes de l'escola bressol.
La nostra experiència al llarga dels darrers anys, ens ha mostrat que els nens i nenes de l'etapa infantil i específicament els que acudeixen a l'escola bressol, tenen curiositats en relació amb el món que els envolta, les quals són tan o més complexes que les de les persones adultes. En la narració de la nostra experiència tractarem de descriure com hem convertit en acció didàctica les evidències dels nostres infants.
Les pors. Un lloc en els projectes.
En una aula de tres anys sorgeix un projecte a partir de la por que produeixen els taurons als nens i nenes (com també a les persones grans). Amb el projecte intentem trencar amb la llegenda negativa que pesa damunt d'aquests animals. Igual que en moltes situacions de la vida, la recerca d'informació ens porta a unes conclusions i a uns coneixements que minven aquest temor.
«La Terra en l'Univers»: és això un projecte?
Era una classe de nenes i nens de cinc i sis anys. Havien decidit abordar el tema del planeta Terra. Tot i que la conversa és sempre present a l'aula i el diàleg és qui va conduint i reconduint allò que ens ocupa, aquesta vegada va ser especial. Era descobrir una altra vegada el plaer de comprendre i d'aprendre dialogant amb les vint-i-cinc personetes que compartien amb mi la jornada laboral.
Amb les famílies: Idees per implicar les famílies en els projectes.
Amb les families: no té resum ni introducció. Es tracta d'un seguit d'idees per implicar a les families. Té una pàgina.
Per arrodonir: Investigant a l'escola: els projectes de treball.
Saber-ne més...
Amb febre i al col·le?
És evident que una criatura malalta no ha d'anar a l'escola. Però moltes vegades trobem diversos criteris dintre del propi equip educatiu sobre què és estar i no estar ½malalt+, i aquestes diferències se solen accentuar quan comparem els criteris de l'escola i els de les mares i els pares. Al seu torn, entre les famílies tampoc no té lloc una postura homogènia: per a algunes el més mínim malestar ja és motiu perquè l'infant es quedi a casa, i d'altres tendeixen a minimitzar qualsevol malaltia i a considerar que on millor està l'infant és a l'escola. Per tot això, un centre ha d'intentar aclarir aquest tema i fer que els motius de salut pels quals una nena o un nen no pot acudir al centre siguin al més objectius possible.
Descobrim Picasso. L'art a educació infantil.
En aquest article es descriu una experiència realitzada sobre el pintor Picasso amb uns nens i nenes de quatre i cinc anys de l'escola pública Rosella, situada a Viladecavalls, un poble del Vallès Occidental (Barcelona).
La mirada de...
La mirada de: no es un article. No te resum ni introducció. Es tracta d'el comentari sobre una experinència.
Aules d'educació infantil: l'educació intercultural, més a prop.
El present article destaca les necessitats educatives de l'alumnat immigrant en aquesta etapa i planteja estratègies d'intervenció dintre d'un model fonamentalment interactiu, lúdic, participatiu i consensuat amb les famílies. En el proper número (juliol-agost) es concretarà una proposta d'educació intercultural realitzada a una escola infantil.
Educació sí, però infantil.
Aquest article ofereix una invitació a reflexionar sobre el significat i l'abast de l'educació infantil i sobre les perspectives professionals dels docents i les docents, esbossant un futur d'esperances per a l'educació infantil en el nou mil·lenni.
Criatures maltractades: el paper del professorat i del context educatiu.
Els professionals i les professionals dels centres educatius poden tenir un paper molt important en la detecció i l'actuació davant del maltractament infantil. No es poden quedar al marge del problema, perquè, per a alguns infants, són l'única oportunitat que les coses canviïn a la seva vida.
Què és investigar? Qui és investigador? Què és el que impulsa la investigació? Quin és el context més idoni per investigar? Què és un projecte? Què requereix? Si voleu saber les respostes a tants interrogants, podeu llegir aquest article, elaborat per l'equip d'educació infantil i primer cicle de primària del CP Antzuola, d'Antzuola, a Guipúscoa, on es recull el nostre punt de vista sobre aquestes qüestions. Tota la plantilla del centre fa uns vint anys que construeix i porta endavant un projecte educatiu basat en els principis constructivistes, pensat i desenvolupat en funció dels nens i les nenes entesos en la seva globalitat.