
L’avaluació centrada en el context
Revista Guix Infantil - Número: 113 (febrer 22)
ISBN / EAN : 1577-5623
21,99€ IVA incluido21,99€ IVA incluido
Despeses d'enviament gratuïtes
Productes digitals no tenen despeses d'enviament
Autoestima docent
Va de... El cos a educació infantil
«Jo de gran vull ser presidenta». Quan la ciència empeny els somnis de la infància
Henar Rodríguez: «La filosofia per a infants hauria de ser present a tots els centres educatius»
Enfocament de l’avaluació centrada en el context
S’ha parlat molt i se segueix parlant de l’avaluació que es fa a les escoles. És un aspecte crucial en el nostre projecte educatiu i que ens dona molts maldecaps. I és que, com se sol dir, «Digues-me com avalues i et diré qui ets». En aquest monogràfic mirarem de presentar un enfocament que pot resultar útil per a la millora de pràctica i al cap i a la fi per al benestar dels nostres infants.
L’avaluació del context al 0-3: els moments clau
L’avaluació del context dels moments clau del dia és una eina per millorar la qualitat del 0-3 i fomentar, així, el desenvolupament evolutiu i el benestar dels nens i nenes.
Avaluació del context de joc en edats de 3 a 6 anys
Avaluar les dimensions cognitiva, social i motora del joc ens donarà informació per poder millorar el context. Millorant el context podrem millorar les opcions de desenvolupament de cada infant.
Amb les famílies: Compartir la informació amb les famílies. L´escolta activa
Pistes per a l´avaluació: Què podem avaluar a l´escola?
Recursos per a la práctica: La veu de la infància, element fonamental en l´avaluació i la planificació dels processos de transició escolar
Per arrodonir: L´avaluació en context
Mentors, tutors i estudiants
Les pràctiques a les escoles per part dels estudiants universitaris posen en evidència cada cop més la necessitat d’aprofundir en el triangle pedagògic que s’estableix entre l’estudiant, el mentor de l’escola i el tutor de la universitat. Cal trencar les hipotètiques fronteres entre universitat i escola i entendre que les pràctiques universitàries dels estudiants d’educació infantil i primària són una oportunitat única per trobar sinergies i entendre que només hi ha un objectiu comú: facilitar la formació inicial i integral als mestres. Des de fa tres cursos la Fundació Blanquerna ha implementat un programa pioner que amb la col·laboració de diverses institucions està donant uns resultats molt positius i remarcables.
La prelecturaugmentada
Al llarg dels darrers anys s’han introduït les noves tecnologies a l’aula, però el propi món digital es modernitza, i l’escola no es pot quedar enrere en aquest sentit. La RA (realitat augmentada) és una eina digital present a la nostra societat que es pot utilitzar a l’educació infantil com un recurs més dels que s’empren a classe durant el procés d’alfabetització. L’experiència que presentem es basa a treballar la RA amb un dispositiu digital en tasques d’identificació global del nom de l’alumnat, extrapolant-la a qualsevol activitat relacionada amb el procés lector.
El pas d’infantil a primària: una escletxa o una oportunitat?
La transició entre etapes és des de fa temps un tema recurrent en el sistema educatiu, però que passa desapercebut en les primeres etapes. Es dona molta importància al moment en què els infants han de passar de primària a secundària, quan han de canviar l’escola niu per passar a l’institut. El pas d’infantil a primària, però, provoca una seca ruptura en què alguna cosa no acaba d’encaixar, com si el tall fos massa abrupte per poder-lo aferrar sense que hi hagi fissures invisibles que fan supurar una ferida que no hi hauria de ser.
Imatge i infància. Ajustem l´enfocament?
Assegut estratègicament al sofà de l’aula observo meravellat el joc tan ric dels nens i nenes, les complicitats que s’hi estableixen i els reptes que s’autoproposen. De vegades el Pablo aixeca el cap per corroborar que segueixo allà o la María i el seu inseparable Raúl s’acosten per oferir-me, entre rialles, un cafè que acuradament han preparat. Quin luxe! Com podria desatendre aquest gest tan preuat?
Què ens diu la investigació científica: La centralitat de la zona de desenvolupament proper (ZDP)
L'evidència en la pràctica: La centralitat de la zona de desenvolupament proper (ZDP). La tria d'equips cooperatius estables per l'aprenentatge de la
Actuar i exigir
Som part del problema, però també som part de la solució. Hem de replantejar-nos el nostre model econòmic i el nostre estil de vida, basat en el creixent consum d'energia procedent dels combustibles fòssils. Tenim l'oportunitat d'actuar i també la capacitat de fer-ho, canviant la manera de viure. Encara som a temps.
Estar ahí... I tu, què sents?
Què veus?
La guineu condueix
Contes: Soc un arbre
Compartim: racó digital: Vídeos i recursos de les Jornades sobre la Llei orgànica de protecció integral a la infància i l´adolescència davant de la vi
L'estela de... Francisco Giner de los Ríos. Compartim: Racó digital. Contes. Llibres
L'estela de...: Giner de los Ríos
Hem llegit: Abus
Milena feminista
Autors
Itziar Arregi Landa, Alexander Barandiaran Arteaga, Raquel Benedito Pérez, Alfonso Caño Reyero, Sandra Debesa Olivella, Daniel Español Milán, Andrea Khalfaoui Larrañaga, Iñaki Larrea Hermida, Alexandra Mediavilla Rodríguez, Antònia Payeras Cladera, Sandra Racionero Plaza, Henar Rodríguez Navarro, Manuel Sainz Fernández, Eider Salegi Arruti, Bernardino Salinas Fernández, Miriam Sánchez Rubio, Natàlia Torrent Queralt, Joan Turu Sánchez, Marta Vilar Recasens, Gabriel Diaz Cobos, Carme Flores Muxí, Teresa Franquesa Codinach, Agurtzane Martínez Gorrotxategi, Diana Comes Rius, Àngels Geis Balagué, Marina Ruano Garau, Irati Sagardia, Llorenç Gimeno Ferrer, Natalia Pueyo Ayhan, Núria Vouillamoz Pajaro, Antoni Santisteban Hernández
Etapes:
Ed. Primària, Ed. Secundària Obligatòria (ESO), Formació del professorat, General, Universitat
Categories de productes:
Acción comunitaria, Álbum ilustrado, Àlbum il·lustrat, Aprendizaje de la lectura, Aprendizaje y desarrollo motores, Aprenentarge de la lectura, Aprenentatge i desenvolupament motors, Atenció a les famílies, Atención a las familias, Avaluació de l'acció docent, Avaluació integradora, Biblioteca/mediateca, Competencia para aprender a aprender, Competència per aprendre a aprendre, Competència social i ciutadana, Competencia social y ciudadana, Comprensió lectora, Comprensión lectora, Conte, Contes i literatura infantil, Corresponsabilidad, Cuento, Cuentos y literatura infantil, Educació medioambiental, Educació per a la sostenibilitat, Educación medioambiental, Educación para la sostenibilidad, Enseñanza-Aprendizaje. Estilos/procesos internos de enseñanza-aprendizaje., Escoles sostenibles, Escuelas sostenibles, Evaluación de la acción docente, Evaluación integradora, Figuras relevantes, Filosofia a l'escola, Filosofía en la escuela, Formació continua del professorat/formació permanent, Formació inicial del professorat, Formación continua del profesorado/formación permanente, Formación inicial del profesorado, Gestió de l'aula, Gestión del aula, Informació de l'avaluació, Información de la evaluación, Investigació-acció, Investigación-acción, Legislació educativa, Legislación educativa, Literatura infantil/juvenil, Neurociencias/neuroeducación, Observació, Observación, Observar i explorar l'entorn immediat, Observar y explorar entorno inmediato, Pautas de observación, Pautes d'observació, Programas de educación medioambiental, Programes d'educació medioambiental, Psicomotricidad, Psicomotricitat, Raonament matemàtic, Razonamiento matemático, Relaciones interactivas, Relacions interactives, Roles del profesorado, Rols del professorat, Rutinas educativas, Rutines educatives, Talleres, Tallers, Técnicas y recursos para la evaluación, Tècniques i recursos per a l'avaluació, Ús de la fotografia, Ús de les TIC (tecnologies), Uso de la fotografía, Uso de las TIC (tecnologías), Acció comunitària, Corresponsabilitat, Ensenyament-Aprenentatge. Estils/processos interns d'ensenyament-aprenentatge., Figures rellevants, Neurociències/neuroeducació
Col·leccions:
SKU: 42853