La formación inicial de maestras y maestros sobre una sólida base cultural
Va de... El espacio: tercer educador
Del que dic i penso que faig… al que en realitat faig. Del que diem fer en equip… i fem. De fer sense pensar… a pensar el quefer.
«De mayor quiero ser...». Expectativas y realidades que amplían posibilidades
Les expectatives que generem cap a les nenes i els nens són unes aliades poderoses per combatre fins i tot les desigualtats més arrelades. Però no hi ha prou amb el fet de pensar i estar convençudes i convençuts que l’alumnat d’educació infantil pot ser el que vulgui ser; es tracta de posar les primeres llambordes perquè aquest desig es compleixi des d’una educació infantil sòlida i de màxima qualitat.
Núria Vouillamoz: «La curiosidad por leer se despierta cuando los libros hablan sobre aquello que cada criatura necesita oír»
La història de Núria Vouillamoz i la literatura infantil i juvenil (LIJ) sembla la d’una predestinació. Va estudiar Filologia Hispànica, va treballar durant anys en informàtica, però la passió per la llengua i l’experiència de la maternitat la van reconduir cap al món de la literatura.
Tertulias literarias dialógicas en educación infantil
A les tertúlies literàries dialògiques (TLD) es llegeixen les millors obres literàries de la humanitat, i les lectures es comparteixen mitjançant el diàleg igualitari. Hi ha moltes tertúlies literàries al món, però aquestes dues característiques fan que les TLD siguin úniques. Hi ha nombroses dades científiques d’impacte social que avalen aquesta actuació educativa d’èxit. Tot superant faules que circulen sobre l’etapa d’entre zero a sis anys, les TLD també es fan a educació infantil, i generen resultats excel·lents.
Poner en funcionamiento las tertulias dialógicas literarias en la escuela infantil
L’Escola Bressol Municipal Cappont és una comunitat d’aprenentatge des de 2004 que duu a terme diverses de les actuacions educatives d’èxit. Aquest curs ens hem plantejat reprendre les tertúlies dialògiques literàries (TDL).
Leemos y dialogamos sobre los clásicos en educación infantil
Des que vam posar en funcionament les tertúlies literàries dialògiques, els llibres clàssics van començar a formar part del dia a dia a les nostres aules amb alumnat de tres a sis anys. Així vam començar a aprofundir sobre temes com l’amor, la mort, les relacions d’amistat, les èpoques històriques, l’avenç de la humanitat i més. Construïm el coneixement de manera conjunta a partir de la lectura dialògica d’aquests llibres clàssics.
Con las familias: Familiares en contextos vulnerables y lectura de clásicos
Pistas para la evaluación: Observar y valorar las tertulias dialógicas
Recursos para la práctica: Las tertulias musicales y artísticas promueven el aprendizaje y la convivencia
Para redondear: Favorecer los clásicos en infantil
¿Qué presencia tienen en el aula de educación infantil los elementos de la formación en psicomotricitat?
En aquest article es pretén donar a conèixer els elements que aporta la formació de psicomotricitat al sistema d’actituds de l’educadora a l’aula d’educació infantil; la possibilitat de millorar la comprensió del desenvolupament evolutiu del nen o la nena, amb la millora de les estratègies metodològiques i amb el fet d’incidir en el desenvolupament personal de l’educadora.
Estudio completo: ¿Qué presencia tienen en el aula de educación infantil los elementos de la formación en psicomotricitat?
En aquest article es pretén donar a conèixer els elements que aporta la formació de psicomotricitat al sistema d’actituds de l’educadora a l’aula d’educació infantil; la possibilitat de millorar la comprensió del desenvolupament evolutiu del nen o la nena, amb la millora de les estratègies metodològiques i amb el fet d’incidir en el desenvolupament personal de l’educadora.
Del «Nido Viajero» a las cunas de ciencia
El Niu Volant viatja del Museu de Ciències Naturals a les escoles bressol per apropar-hi propostes didàctiques d’aprenentatge de les ciències naturals. Després de l’experiència amb el Niu Volant, dues escoles han transferit el projecte creant el seu propi espai de ciència.
Agenda 2030 y ciudadanía infantil crítica
L’Agenda 2030 es proposa des d’una perspectiva participativa en la qual s’ha d’implicar tota la ciutadania sense deixar ningú enrere. Això pressuposa considerar el criteri de totes les persones per planificar l’espai on viuen. Per això, en relació amb l’ODS 11 pretenem demostrar la capacitat de l’alumnat d’infantil per representar la ciutat on li agradaria viure tenint en compte així les iniciatives en els processos de desenvolupament urbà.
El momento del desayuno
Alimentar-se és una necessitat vital que ningú qüestiona. A més, és font de salut, benestar i plaer. És un motiu de trobada i relació amb els altres que incita a la conversa. I si hi reflexionem, també és un acte carregat d’aprenentatges i possibilitats.
«Puertas abiertas»... ¿Estarán cerradas los demás días del año?
Amb l’arribada de la primavera i els brots de les flors també assistim a un verger d’anuncis coincidint amb les dates de matriculació: és la primavera de les portes obertes. Aquestes activitats, que també poden camuflar-se amb altres noms més metafòrics i literaris, intenten captar a qualsevol preu l’atenció de les famílies i poder així presentar una versió artificial del projecte de centre.
¿Qué nos dice la investigación científica?: Gestión positiva de conflictos y desarrollo de competencias socioemocionales
Segons com gestionem el conflicte es poden generar nous camins de comprensió i desenvolupament social i personal o, per contra, vies de destrucció i desconeixement dels drets i de les necessitats que, com a persones, tothom tenim. En aquest sentit, la gestió positiva del conflicte implica acollir-lo com una oportunitat de millora, de canvi, de creixement i de transformació, tant personal com relacional.
La evidencia en la práctica: Gestión positiva de conflictos y desarrollo de competencias socioemocionales. Prevención de la violencia: tolerancia 0 de
Aplicar amb rigor i des de l’edat més primerenca les actuacions avalades per la comunitat científica internacional, i no unes altres, prevé la violència.
¡No pienses en un pastel de chocolate!
A la coberta del llibre En tu cabeza (Maudet, 2022) s’hi veu una mena d’explosió i un grapat d’objectes i d’animals que surten disparats cap a totes direccions... Una història alegre, enginyosa, amb un final divertit, sorprenent i que obre la porta a noves propostes lectores, així com a diferents possibilitats plàstiques, de conversa, de creació, dramàtiques, etc.
La estela de...: Francesc Ferrer i Guàrdia. «¡Viva la Escuela Moderna!»
Compartimos: rincón digital: La alimentación saludable en la primera infancia
Cuentos: Las tres cabritas y el trol
Libros: El cerebro en su laberinto
Encuentros y convocatorias