PIRLS y comprensión lectora... System failure
Las programaciones al inicio de curso
Del que dic i penso que faig… al que en realitat faig. Del que diem fer en equip… i fem. De fer sense pensar… a pensar el quefer.
En busca de la excelencia: del oscurantismo de las ocurrencias a las evidencias científicas
En educació infantil també busquem l’excel·lència. Hi ha investigacions del màxim nivell que han superat processos d’avaluació rigorosos i que construeixen ponts entre el coneixement científic i la pràctica educativa. Participar en aquests processos de recerca és una gran oportunitat, però diferenciar entre recerques orientades a l’excel·lència i ocurrències és clau. Aquí teniu algunes idees que ens poden ajudar.
Marta Castro, educadora ambiental: «En el huerto enseñamos matemáticas, historia, nutrición y también convivencia»
Quan la Marta Castro tenia quinze anys, el seu pare va decidir plantar un hort al terrat de casa seva, a Sevilla. Als testos hi van créixer raves, tomàquets i pebrots i, en ella, l’amor per la natura. Un amor alimentat els estius a la Sierra, passejant pel riu i escoltant els ramats de cabres sota la finestra de la seva habitació. I, més tard, en les seves excursions per la muntanya a la seva Andalusia natal o als Pirineus.
La familia: ¿enfrente o a su lado?
Cada cop s’és més conscient de la importància d’una col·laboració estreta amb les famílies a l’educació infantil. Per aconseguir-ho hem de vèncer els prejudicis i evitar anar d’experts amb les famílies. També cal obrir un ventall de vies de comunicació i interacció, a fi d’ampliar les seves possibilitats de participació.
Ha llegado «La hora de las familias»
Un dels trets d’identitat de les llars d’infants és la relació que estableixen amb les famílies. De fet, aquest és un punt present en tots els projectes educatius de centre, on es posa de manifest la importància d’establir vincles de confiança i cooperació per tal d’acompanyar el desenvolupament i l’aprenentatge de les criatures. Però aquesta tasca implica recórrer un camí que no és gens fàcil.
El libro blanco, el pequeño tesoro de la Escuela Octavio Paz
Arran del canvi promogut en el projecte educatiu de l’Escola Octavio Paz, es va decidir incorporar-hi una eina potent anomenada llibre blanc, per tal d’animar les famílies a participar en les activitats del col·legi i a formar part de la vida quotidiana del nostre centre. És una eina de comunicació entre els àmbits domèstic i acadèmic, gràcies a la qual els infants poden recollir les evidències d’allò que resulta més significatiu del dia a dia de l’escola i de casa.
Con las familias: Hacia una mirada colectiva
Pistas para la evaluación: Evaluación de la presencia de familias en el aula y el centro
Recursos para la práctica: Cuidar las relaciones con las familias: detalles que cuentan
Para redondear: Impulsar la colaboración entre profesorado y familias
Héctor Ruiz, autor de Cómo aprendemos: «No podemos decir que enseñamos si no podemos garantizar que el alumno está aprendiendo»
Els científics fa temps que investiguen com es produeix el procés d’aprenentatge. Els seus resultats, però, segueixen sense arribar a totes les aules a fi de contribuir a fonamentar la pràctica educativa. Obstinat a canviar això, Héctor Ruiz ha escrit Com aprenem? (Editorial Graó) per acostar la ciència de com aprenem a la comunitat educativa. Després de l’èxit en castellà, aquest mes de maig s’ha publicat la seva edició en català.
La luz negra
L’ús de la llum a les aules és d’un gran enriquiment; fa que una activitat generi més interès i motivació per part de l’alumnat, és un recurs creatiu que no deixa a ningú indiferent i dona lloc a espais plens de màgia i il·lusió.
El cuidado de la salud mental del bebé y de sus educadoras
Aquest article tracta de fonamentar la necessitat de cuidar i tenir molt en compte les educadores i educadors que tenen cura dels nadons a l’escola infantil
Psicomotricidad
Parlar del primer cicle d’educació infantil és parlar del període sensoriomotor. Com el seu nom indica, durant aquesta etapa l’aprenentatge succeeix a i a través del cos. Els sentits i el moviment són eixos fonamentals. L’acompanyament i les cures, les possibilitats d’acció i exploració lliure que es permeten, el centre de l’acció educativa per part de les educadores.
Gemelos: ¿juntos o separados?
Els bessons han d’estar junts en una aula? «I tant que no», m’atrevia a defensar amb total seguretat. «Val més que estiguin més separats, pel seu benestar», vaig arribar a afirmar més d’un cop. Fa gairebé setze anys que soc professora d’educació infantil, i em va costar més de vuit anys començar a qüestionar veritats en què creia i que difonia sense el més mínim dubte.
¿Qué nos dice la investigación científica?: Enseñar a leer y escribir es responsabilidad de todo el profesorado
Cal que tot el professorat del centre acordi plantejar de manera integrada activitats d’aprenentatge i d’avaluació de la llengua escrita que siguin situades, significatives i que es basin en els sabers de l’alumnat i en el seu repertori plurilingüe, per construir així tota mena de coneixements.
La evidencia en la práctica: Enseñar a leer y escribir es responsabilidad de todo el profesorado. El uso de la escritura en situaciones comunicativas
Partir de contextos reals i propostes funcionals aproxima els nens i nenes a un procés d’aprenentatge del llenguatge escrit més significatiu.
El bosque en el aula 0-3 de la mano de los libros
Sovint ens preguntem quins llibres de qualitat, que resultin atractius i siguin resistents, podem deixar a l’abast dels infants, especialment dels més petits. Avui us presentem una col·lecció de l’editorial Coco Books ideal per apropar la literatura als més menuts a través del joc.
La estela de...: Elinor Goldschmied: «Creer es crear con alma»
Compartimos: rincón digital: Estrategia de erradicación de la violencia sobre la infancia y la adolescencia
Cuentos: ¿A qué juegan los monstruitos?
Cuentos: Humanos en mi jardín
Libros: Cerebro, infancia y juego