
Red de apoyo entre centros educativos
Revista Aula - Número: 265 (octubre 17)
ISBN / EAN : 1131-995X
8,40€ IVA incluido8,40€ IVA incluido
Despeses d'enviament gratuïtes
Productes digitals no tenen despeses d'enviament
Para la cultura de paz
Noticias de interés
Magic mirror on the wall... ("Espejito, espejito...")
Comienza el curso... Siguen los deberes
Els deures, tot un maldecap que enfronta l’escola, les famílies i l’alumnat, el professorat partidari i el detractor. Alguna cosa se’ns escapa quan és necessari escriure un munt d’articles respecte a aquesta qüestió amb teories per a tots els gustos i disgustos.
Sandra Piles Navarro, recién graduada en Maestro de Primaria. «Lo importante son los niños y las niñas, no los objetivos y los contenidos»
Someter a prueba y discusión la práctica docente
Malgrat les reticències manifestades inicialment davant la possibilitat d’obrir les portes de l’aula i permetre que unes altres mirades es passegin sobre la nostra pràctica docent, l’experiència d’acompanyar quatre centres amb unes inquietuds de renovació pedagògica que conflueixen amb la nostra metodologia ha contribuït a crear, a la nostra escola, un espai per a la reflexió i la discussió enfocades a millorar aquesta pràctica.
Partekatuz Ikasi: tutelaje intercentros en la Escuela Pública de Lekeitio
Mitjançant la seva participació en el projecte de tutelatge entre centres anomenat Partekatuz Ikasi, l’escola pública de Lekeitio emprèn una nova via de renovació i exploració a través de la formació sobre aprenentatge cooperatiu de la mà de l’escola pública d’Asteasu.
Sé cómo enseñarte, pero ¿cómo aprendo yo?
Pocs docents dubten ja del fet que l’alumnat aprèn millor a través de la interacció i la cooperació. L’aprenentatge entre iguals és cada dia més apreciat a l’entorn educatiu, això no obstant, aquesta idea no sembla que sigui tan clara quan parlem de formació del professorat. Al present article, hi expliquem l’experiència formativa de Lantziego Ikastola en aprenentatge cooperatiu i tertúlia dialògica.
Dejadnos aprender
Comparacions, expectatives, judicis de valor, càstigs, premis, sermons, reforços positius…, accions i actituds de les persones adultes que provoquen, directament o indirectament, conscientment o inconscientment, que les nenes i els nens no visquin la seva infantesa, sinó que es desenvolupin a través de les il·lusions, les pors o les inseguretats de les persones adultes.
La pregunta como motor de la ciencia
Com podem introduir la ciència al centre escolar? Eixe ha estat l’inici de la investigació que presentem, que ha estat basada en preguntes realitzades a l’alumnat. Amb una inversió de temps molt reduïda, hem aconseguit confeccionar un projecte de centre que ens ha ajudat a cohesionar-nos i a treballar de forma cooperativa, i als alumnes els ha ajudat a comprovar la importància de les preguntes i a crear un ambient científic que predispose a estudiar i a treballar de manera pràctica.
Freinet en la escuela del siglo XXI
En aquest article, s’hi descriu l’experiència duta a terme en dues escoles públiques de compensació educativa de la província de València. L’objectiu de l’activitat va ser fomentar la lectoescriptura entre l’alumnat de tercer i quart d’educació primària. Per fer-ho, es va realitzar una proposta singular i motivadora basada en la pedagogia Freinet, la tècnica del carteig interescolar i el contacte entre docents de llocs distints.
Educar para comprender y transformar el mundo
Les experiències d’aprenentatge servei i educació per a la justícia global són projectes en els quals nens i nenes reflexionen sobre desigualtats i conflictes que es pateixen al món en què vivim, alhora que se’ls convida a implicar-se en aquesta realitat per canviar-la tot practicant accions concretes al seu entorn més proper. L’article presenta aquestes propostes com una doble oportunitat, múltiples possibilitats i alguns reptes per a l’educació primària.
¿Es necesario y se puede transformar la evaluación?
Avaluar és molt més que posar notes. En aquest article, s’hi proposa revisar el concepte en relació amb el fet d’aprendre, condició perquè l’escola es replantegi les seves finalitats i les seves pràctiques, ja que, sense canviar l’avaluació, no es modifica res. L’objectiu és generar condicions perquè tots els aprenents puguin posar en pràctica processos d’autoavaluació metacognitius, amb l’objectiu de créixer com a persones autònomes, crítiques i compromeses amb si mateixes i amb la comunitat.
Las preguntas estúpidas
En aquesta secció, hi presentem, de la mà del Grup IREF (Filosofia 3-18), retalls breus de diàlegs d’aula, aparentment simples i en tot cas espontanis i reals, que permeten que ens adonem de la capacitat reflexiva dels nostres nens i nenes si els oferim l’oportunitat d’expressar-se.
Objetos y recuerdos familiares
Aprofitant els aprenentatges que es desenvolupen al tercer cicle de primària sobre la història i la prehistòria, incitem a reflexionar sobre les històries personals, quines són les nostres arrels i quins elements tenim per testimoniar-ho.
Robótica para la vida: domótica en clase
Si bé ja s’ha parlat força de robòtica educativa durant aquests anys, potser s’ha posat massa interès en una robòtica orientada a petits desafiaments (com ara entendre llums seqüencialment, vehicles que es mouen o que segueixen un traçat, etc.). Al present article, us proposem una robòtica útil, la que ens ajuda a realitzar les tasques quotidianes.
Contar la historia con mucho arte
Les trobades amb il·lustradors -xerrades o tallers- constitueixen una bona manera d’ensenyar a llegir les imatges. És com quan un mag decideix compartir i desvelar algun dels seus trucs. Es gaudeix i s’aconsegueix treure més partit de la lectura d’una il·lustració.
La memoria evaluativa del centro
Un cop finalitzat l’any escolar, els centres docents han de fer el balanç i la valoració de les actuacions educatives i de la vida organitzativa acadèmica que s’han produït al llarg del curs. El document que en recull el resum i la valoració serà la memòria anual de centre (MAC), també anomenada memòria de final de curs.
¡Estela, grita muy fuerte!
Aquest programa de prevenció de l’abús sexual infantil va adreçat a nens i nenes de 6 a 11 anys i està pensat per ser desenvolupat als centres docents. Pretén dotar els menors d’eines i d’estratègies perquè puguin identificar situacions d’abús i siguin capaços de demanar ajut. Cal acostar aquesta realitat a la comunitat pedagògica, perquè es tracta d’un problema freqüent i moltes vegades silenciat.
Que no nos gane el miedo. Respuestas saludables
Sabem que hi ha coses que funcionen, volem gaudir de la feina i podem millorar, tant des del punt de vista individual com col·lectiu.
Biblioteca de Aula. Libros. Encuentros. El rincón digital
Creo en una pedagogía atrevida
Humor
Autors
Ana Isabel Barreu Rivas, Mónica Bergós Hernández, Jordi Canelles Torres, Equip Cuidem-nos, Equip de mestres del Dolors Monserdà-Santapau, Mikel Fernández Sánchez, Diego García García, Grup IREF, Xabier Iturbe Gabikagojeaskoa, Antoni Lapeña Riu, Lourdes Martí Soler, Rocío Martínez, Josep M. Mora Verdeny, Francesca Muñoz López, María Begoña Ochoa-Aizpurua Aguirre, Patricia Raduán de Páramo, Enric Ramiro i Roca, Manuel Rodríguez González, Laura Rubio Serrano, Dino Salinas, Diana Marín Suelves, Mercè Mas Ferrer, Birginia Pozo González, Jesús Albiol Ferré, Josep Bou Dalmau, Jon López Armendáriz, Neus Sanmartí Puig, Mariano Grau Estruch
Categories de productes:
Abuso sexual, Álbum ilustrado, Alfabetización científica, Aprendizaje y servicio, Asesoría a centros, Atención a la diversidad, Biblioteca/mediateca, Competencia artística y cultural, Competencia en comunicación lingüística, Competencia para aprender a aprender, Competencia social y ciudadana, Competencias profesionales del profesorado, Comunicación y lenguaje, Comunidad educativa, Cuento, Deberes escolares, Desarrollo personal, Desarrollo profesional, Didàctica de la física, Didàctica de la química, Educación afectiva emocional, Educación lenta, Educación para el desarrollo, Educación para la interculturalidad/multiculturalidad, Educación para la paz, Educación para la sostenibilidad, Equidad, Estrategias de escritura, Evaluación de los procesos de aprendizaje, Evaluación de procesos organizativos, Evaluación de programas, Evaluación del alumnado en el aprendizaje, Expresión escrita/composición/redacción, Filosofía en la escuela, Finalidades de la educación, Formación continua del profesorado/formación permanente, Formación inicial del profesorado, Función social de la enseñanza, Género y educación, Geometria, Historia y representaciones artísticas, Historia y representaciones artísticas de pintura, Informe de mejora, Intervención en situaciones de riesgo, Investigación descriptiva cualitativa, Juegos matemáticos, Literatura infantil/juvenil, Lògica, Narrativa, Patrimonio, Percepción del tiempo, Política y legislación educativa, Principios metodológicos, Roles del profesorado, Técnicas Freinet, Técnicas Montessori, Tratamiento de la información y competencia digital, Uso de la robótica, Uso de las TIC (tecnologías)
Col·leccions:
Paraules clau del producte:
compartir, cooperación, mejorar, red docente, tutoría entre iguales
SKU: 28301