
REVISTA AULA SEC. – 015 (NOVEMBRE 21) – Avaluació, la gran desconeguda: Aclarint conceptes
Revista Aula de Secundaria (ct) - Número: 15 (octubre 21)
ISBN / EAN : 2014-8615
6,95€ IVA incluido6,95€ IVA incluido
Despeses d'enviament gratuïtes
Productes digitals no tenen despeses d'enviament
L'avaluació, una revisió de les formes de pensar i fer
Estètica educativa o alguna cosa més?
En aquests temps de transformació educativa, alguns docents adverteixen que s’està tapant l’essencial. Potser es tracta d’aturar-se una mica, no deixar-se portar pels corrents, i intentar, encara que sigui amb penes i treballs i sent molt incompresos pels que volen treure profit de l’estat de malestar, un exercici de captació d’essències.
El videojoc Hands of Time a classe de matemàtiques
L’ús de videojocs com a recurs didàctic a la classe de matemàtiques pot tenir un efecte motivador positiu. Quan un jugador planteja estratègies per resoldre reptes en un joc, duu a terme alguns processos anàlegs als que es fan servir quan es resolen problemes matemàtics. El puzle Hands of Time proporciona l’oportunitat d’explorar aspectes del pensament matemàtic.
Rosa Liarte: «Amb els meus podcasts el que busco és donar veu a aquests professionals de l'educació que tenen tant per explicar i ensenyar»
Rosa Liarte és per a molts i moltes docents un referent en l’ús de les TIC a l’aula. I, encara que no pretenem obviar part d’aquest perfil, en aquest retrat el que volem és destacar una altra de les seves tantes iniciatives. Els seus podcasts.
Avaluació, la gran desconeguda
En aquest article abordem el concepte d’avaluació, potser un dels més tractats en la literatura educativa, però que, malgrat això, sempre sembla que queda immòbil al mateix lloc en les pràctiques i els debats educatius. A continuació, oferim una visió més clara del que vol dir avaluar, i expliquem quina relació té amb altres conceptes i com es pot dur a terme una avaluació.
La Leonera TV: aprendre sense por de suspendre
L’article descriu les característiques més destacables del projecte La Leonera TV, un canal de YouTube i xarxes socials amb el qual es pretén facilitar un entorn per ensenyar i aprendre sense els condicionants de la selecció i la classificació que imposa el concepte tradicional d’avaluació-qualificació.
Guia simple per avaluar a l'aula
La nostra idea és oferir una guia que reculli les qüestions centrals que ha de tenir en ment qualsevol persona que vulgui avaluar.
Els objectius de desenvolupament sostenible a secundària
Els objectius de desenvolupament sostenible constitueixen una gran oportunitat per sensibilitzar i comprometre l’alumnat en els reptes a què s’haurà d’enfrontar a partir del 2030. A través de diferents projectes fets amb metodologies actives, podem potenciar el coneixement d’aquests objectius i les seves metes en el marc d’una escola inclusiva.
Els àmbits a debat
Transcorregut el primer curs d’implementació de la feina per àmbits a 1r d’ESO, sorgeix entre els membres del col·lectiu Gea-Clío un debat a partir del document compartit per l’agrupació Capgirem l’ESO, on es rebatia la resposta de part del professorat contrària a l’aplicació dels àmbits. En aquest article es plasmen les reflexions, arguments i experiències sobre la nova normativa.
L'aprenentatge servei en les pràctiques educatives
A l’article següent s’exposen algunes experiències per obrir l’escola a la comunitat. Al mateix temps es defineixen les característiques de l’aprenentatge servei i es discuteix la categorització de les experiències presentades com a projectes d’APS.
App Checkers, projecte de verificació de la fiabilitat d'una app
El projecte App Checkers pretén promoure el pensament crític de l’alumnat i desenvolupar la seva competència científica associada als conceptes de verificació i fiabilitat. L’alumnat posa a prova una app que suposadament mesuri o detecti alguna cosa dissenyant experiments i definint una escala de fiabilitat del 0% al 100%. En aquest article relatem l’aplicació del projecte el curs 2019-2020 amb estudiants de 2n d’ESO.
L'evidència en la pràctica: Significativitat i funcionalitat. Connectant mapes conceptuals, murals i neurones per un aprenentatge significatiu i funci
Què ens diu la recerca científica: Significativitat i funcionalitat
La significativitat i la funcionalitat es pot aplicar a coneixements de naturalesa distinta: conceptuals, procedimentals i actitudinals. El seu ús repetit sol atorgar a aquest coneixement la qualitat d’«estratègic», és a dir, qui el posseeix sap quan, on i com el pot utilitzar de manera competent.
Concretar els somnis. Respostes saludables
Sabem que hi ha coses que funcionen, volem gaudir de la feina i podem millorar, tant des del punt de vista individual com col·lectiu.
Del botellot a l'aula
Els últims dies de setembre ens van deixar imatges de botellots massius de joves. Part d’aquests joves tornen a les aules després del cap de setmana. Em temo que no podem fer veure que no ens incumbeix la seva vida més enllà dels centres.
Fer servir en lloc de posseir
La recomanació de...
La família Mitchell contra les màquines
Jugant amb el volum
Autors
María Blay Rubio, Ramon Breu Pañella, Equip Cuidem-nos, Francisco Espadas Sotés, Rosa Maria Forner Calpe, Teresa Franquesa Codinach, Jaume Funes Artiaga, Mª Elvira González Aguado, José Fernando Juan Santos, Víctor López Simó, Carles Monereo Font, Rafael Olmos Vila, Juan Francisco Reina Moreno, David Romero Moreno, Marta Vilar Recasens, Marcos Campos Nava, Manuel Fernández Navas, Laia Palou Fons, Noelia Alcaraz Salarirche, Agustín Alfredo Torres Rodríguez, José Manuel Santiago Ángel, María Isabel Benito
Etapes:
Batxillerat, Cicles formatius, Ed. Primària, Ed. Secundària Obligatòria (ESO), Formació del professorat, General
Categories de productes:
ABP/Aprendizaje basado en problemas/proyectos, Aprendizaje cooperativo, Aprendizaje y servicio, Aprenentatge basat en problemes/projectes, Aprenentatge cooperatiu, Aprenentatge i servei, Avaluació, Avaluació del procés de l'ensenyament i aprenentatge, Avaluació formativa o reguladora, Ciència, tecnologia i societat, Ciencia, tecnología y sociedad, Coavaluació, Coevaluación, Competència digital i tractament de la informació, Competència social i ciutadana, Competencia social y ciudadana, Competencias profesionales del profesorado, Competències professionals del professorat, Coordinació equip docent, Coordinación equipo docente, Desarrollo personal, Desarrollo profesional, Desenvolupament personal, Desenvolupament professional, Didàctica de l'educació per a la ciutadania (transversals), Didàctica de l'expressió visual i plàstica, Didáctica de la educación para la ciudadanía (transversales), Didáctica de la expresión visual y plástica, Didáctica de las ciencias experimentales/ciencias naturales, Didáctica de las competencias, Didàctica de les ciències experimentals/ciències naturals, Didàctica de les competències, Didàctica general i metodologia general, Didáctica general y metodología general, Educació afectiva emocional, Educació ètica, Educació medioambiental, Educació per a la sostenibilitat, Educació per al consumidor, Educación afectiva emocional, Educación ética, Educación medioambiental, Educación para el consumidor, Educación para la sostenibilidad, Escoles sostenibles, Escuelas sostenibles, Estètica, Evaluación, Evaluación del proceso de enseñanza y aprendizaje, Evaluación formativa o reguladora, Formació continua del professorat/formació permanent, Formación continua del profesorado/formación permanente, Gestió del canvi, Gestión del cambio, Informació de l'avaluació, Información de la evaluación, Interdisciplinariedad, Interdisciplinarietat, Jocs matemàtics, Juegos matemáticos, Lectura, Materiales curriculares y recursos didácticos, Materials curriculars i recursos didàctics, Observació, Observación, Orientació i tutoria. General, Orientación y tutoría. General, Projectes de recerca, Proyectos de investigación, Resiliència, Resolució de problemes matemàtics, Resolución de problemas matemáticos, Técnicas y recursos para la evaluación, Tècniques i recursos per a l'avaluació, Tratamiento de la información y competencia digital, Ús de dispositius mòbils, Ús de la televisió, Ús de les TIC (tecnologies), Ús del cinema, Ús dels telèfons móbils, Ús dels videojocs, Uso de dispositivos móviles, Uso de la televisión, Uso de las TIC (tecnologías), Uso de los teléfonos móviles, Uso de los videojuegos, Uso del cine, Volum, Volumen
Col·leccions:
SKU: 39973