El llibre planteja la utilització del joc, la narració, la imaginació, la cooperació i la creativitat com a principis inclusius per a reparar en els fills i filles de dones víctimes de violència de gènere, el mal físic, social i psicològic de la violència exercida contra les seves mares.
El llibre planteja la utilització del joc, la narració, la imaginació, la cooperació i la creativitat com a principis inclusius per a reparar en els fills i filles de dones víctimes de violència de gènere, el mal físic, social i psicològic de la violència exercida contra les seves mares.
Prólogo
Claves para comprender una realidad silenciada. Atención psicoeducativa a menores hijos e hijas de mujeres víctimas de violencia de género
Se seleccionen i defineixen diversos termes com ara: violència de gènere, violència domèstica, violència vicària, etc., per aclarir les subtils i importants diferències que existeixen entre ells, amb la intenció de construir un discurs sense ambigüitats. Aquest aclariment terminològic es complementa amb l'exposició de l'ampli marc normatiu a nivell internacional, nacional i autonòmic existent per lluitar contra aquesta barbàrie social. Es conclou el capítol animant a transitar de la igualtat formal a la igualtat vital real
Exposición a la violencia de género y sus efectos en el desarrollo evolutivo de la población infantil
L'exposició a la violència de gènere influeix en totes les àrees del desenvolupament dels i les menors, encara que no té les mateixes conseqüències en tots els casos, ja que existeixen factors de risc i de protecció que medien entre aquesta exposició i l'impacte causat. Afortunadament, encara que el fet traumàtic no és reversible, la recuperació dels i les menors víctimes de violència de gènere, sí.
Analizar la realidad. El punto de partida
L'atenció integral a les víctimes de violència de gènere implica una intervenció amb els i les menors fills i filles de dones víctimes de violència masclista en els àmbits psicològic, social i educatiu. Per ajustar els suports oferts es realitza un diagnòstic de la realitat d'aquests menors i de les característiques que defineixen la intervenció desenvolupada en els àmbits esmentats, els resultats dels quals es presenten en aquest capítol.
Intervención desde el ámbito psicosocial y educativo
En aquest capítol es descriu el perfil i les necessitats dels nens i nenes víctimes de violència de gènere, i els àmbits i les pautes d'actuació que s'aborden directa i indirectament pels i les professionals, així com els recursos i les estratègies d'afrontament orientats a la construcció d'una identitat i autoestima positives.
La intervención en contextos socioeducativos. Estrategias y recursos para la atención con menores hijos e hijas de mujeres víctimas de violencia de gé
Es presenten les estratègies, principis d'intervenció i recursos adequats per treballar a les aules infantils amb alumnes de 0 a 6 anys. Aquest marc general d'actuació en educació infantil es concreta en les actuacions més apropiades per a la prevenció de la violència de gènere a nivell educatiu, que constitueixen la base sobre la qual es construeix la nostra pròpia proposta, la qual tracta de donar resposta a la necessitat declarada per part dels i les professionals que treballen en aquest àmbit davant l'escassetat de recursos específics per a l'etapa.
Una propuesta educativa. «El mundo mágico de Chuchón»
En aquest capítol, es mostra un recurs educatiu obert i flexible creat específicament per abordar la violència de gènere en edats primerenques, per detectar i prevenir aquesta violència, denominat El mundo mágico de Chuchón. El recurs està basat en l'educació emocional, el respecte als ritmes infantils, el diàleg i l'escolta activa, la importància de l'observació i del joc. S'hi exposa l'estructura d'aquest recurs que està dividit en quatre blocs: (1) Creació d'un ambient d'aprenentatge; (2) Identificació, visibilització i expressió d'emocions; (3) Gestió i enfortiment de l'autoestima i (4) Diferenciació i identificació de bons tractaments i maltractaments.
Personalització del contingut
Resum
El llibre planteja la utilització del joc, la narració, la imaginació, la cooperació i la creativitat com a principis inclusius que pretenen reparar en els fills i filles de dones víctimes de violència de gènere, el mal físic, social i psicològic de la violència exercida contra les seves mares.
Es presenta un recurs educatiu denominat «El món màgic de Chuchón», que inclou una guia didàctica i altres materials per realitzar activitats encaminades al desenvolupament de la competència comunicativa i emocional, ajudant-los a identificar i destriar els bons tractaments dels maltractaments, evitant normalitzar processos de socialització perversos que comprometin el desenvolupament saludable i harmònic de la infància.