Els professionals no docents en els centres educatius
Els professionals no docents als centres educatius En primer lloc, volem enviar a totes les lectores i lectors de la revista els millors ...
Saber-ne més...
Del mestre o professor a l’equip docent multiprofessional. Un canvi de mentalitat
Després de fer un recorregut històric de l’ofici de mestre des del segle XVII fins als nostres dies, en aquest article es presenten les claus i la nova manera d’entendre el paper dels professionals de l’educació. Es planteja la nova mirada del fet educatiu, en el qual intervenen d’una manera interrelacionada els diversos agents, amb el treball en equip i la regulació de les dinàmiques que s’hi generen al centre dels projectes educatius. Posa també en valor el paper fonamental de la direcció pedagògica per a l’anàlisi i l’establiment de sinergies entre els perfils dels professionals que hi intervenen.
Els professionals socials en l´àmbit escolar en temps de canvi
Segons diversos estudis, els professionals externs que realitzen funcions d’acompanyament i atenció en el marc escolar són ben valorats per les famílies i el personal educatiu, encara que el seu paper i funcions resultin un punt difusos. Les persones dedicades al treball social poden aportar una visió més objectiva i crítica sobre el funcionament dels centres en general i sobre la relació família-escola en particular. En moltes ocasions són aquests professionals qui treballa en favor de la mediació, de la resolució de conflictes i de problemàtiques múltiples que es generen en aquestes relacions. Poden actuar com una veritable frontissa de comunicació, transparència, contacte i adequació de la família i els menors a l’entorn. Encara que es consideren un tercer pilar a l’educació, presenten moltes fragilitats que responen a diferents ordres.
Educació social i escola
Sembla que està tornant a prendre força i actualitat el debat sobre si cal incorporar la figura professional de les educadores i educadors socials als centres escolars. Considerem que aquesta ja no és la qüestió que caldria plantejar-se, perquè l’educació social va entrar fa anys a les escoles i instituts en formes i metodologies ben diverses.
Certeses en temps d'incerteses
Ivan Krastev, un dels politicòlegs més influents de l’actualitat, ha definit els moments que vivim com un cigne gris1, és a dir, un esdeveniment altament probable, amb capacitat de capgirar el món i que ha generat una gran sorpresa quan s’ha produït.
Després de l’impacte inicial, la incertesa continua marcant el nostre dia a dia malgrat que ja portem temps convivint amb la pandèmia.
Ara més que mai, cal ser valent i obrir l´escola a l´entorn
L’Escola Octavio Paz deixa entrar l’expertesa i la professionalitat gràcies a les aliances de col·laboració amb agents culturals i institucions externes
Entrevista a Rosa Rodríguez Gascons, presidenta del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya
Entrevista a Rosa Rodríguez Gascons, presidenta del Col·legi Oficial de Pedagogia de Catalunya Aleix Barrera-Corominas i Anna Díaz-Vica...
Saber-ne més...
Propostes per als socis i sòcies
Aquest inici de curs, tan diferent del que és habitual en el món educatiu, hem continuat experimentant l’adaptació a la nova realitat amb l’oferta de dues activitats diferents però molt interessants. Les plataformes digitals ens apropen i ens permeten continuar comunicant-nos.