Dia Mundial de la Ciència: Fem experiments!

El 10 de novembre és el Dia Mundial de la Ciència per a la Pau i el Desenvolupament, una celebració anual que ens convida a reflexionar sobre el paper de la ciència en les nostres vides i en el món que ens envolta. Es tracta a més d’una celebració dirigida a tota la ciutadania, subratllant la importància i rellevància de la ciència en la nostra vida quotidiana (Podeu descobrir més sobre aquest dia i el seu origen a la pàgina web de l’UNESCO aquí).

La curiositat científica cap al que ens envolta, allò que ens convida a explorar el món en el qual vivim, a qüestionar el que donem per descomptat i buscar respostes, és un dels motors bàsics de l’aprenentatge, i és quelcom que podem despertar des de la infància. Per a això, eines com el joc o l’experimentació poden ser-nos de gran ajuda per a fomentar-la i descobrir que la ciència pot ser molt divertida: explorant la naturalesa, fent trencaclosques, visitant museus, i fins i tot fent experiments casolans amb materials que tots tenim a l’abast.

Al llibre “La Maleta de la Ciencia“, l’Enric Ramiro persegueix just aquest objectiu: divulgar la ciència amb unes pràctiques encoratjadores però senzilles, econòmiques, segures i molt clares, perquè qualsevol persona pugui acostar-se de manera rigorosa al món dels experiments, amb independència dels seus coneixements. Concretament, en ell ens comparteix fins a 60 pràctiques sobre aire i aigua, així com bibliografia i pàgines web d’interès que ens mostren diverses possibilitats científiques, informació sobre els museus de ciència i un munt d’idees dedicades, especialment, als més petits. I tot el conjunt està il·lustrat amb humor.

Aquí us compartim 2 mostres d’aquests experiments, un amb aire i un altre amb aigua, a l’abast de tots. Us animeu a provar-los amb el vostre alumnat o a casa?

Podeu trobar el llibre fent clic aquí:

Ge275d 1

Tots els recursos experimentals concentrats en el llibre estan a la disposició d’aquelles persones que, a qualsevol edat, estiguin disposades a aprendre, jugar, manipular, equivocar-se… i a mantenir la il·lusió.

Aprofitem aquesta oportunitat que ens donen dies com avui per a remarcar la importància d’incentivar la curiositat científica des de la infància i per a motivar-nos a inspirar a futurs científics i exploradors. La ciència és una aventura emocionant que ens espera a cada pas!