Propostes ABP-STEM

L’Aprenentatge Basat en Projectes (o ABP), és un enfocament metodològic amb molt de potencial, ja que se centra en l’aprenentatge a partir de projectes com a recerques o activitats que involucrin a l’alumnat d’una forma activa, connectant amb el món real. Ja sigui buscant solucions a problemes concrets i, fins i tot, podent arribar a crear un producte final. Tot això, mentre es treballen els coneixements necessaris amb l’oportunitat de poder-los aplicar al projecte, així com el desenvolupament d’habilitats pràctiques que els preparin per a enfrontar desafiaments en el món real, com per exemple la resolució de problemes o la col·laboració.

Just basant-se en aquesta metodologia, el nostre estimat Jordi Domènech Casal (professor, pedagog i divulgador científic) ens va compartir la seva experiència aplicant-ho a l’aula en diverses activitats en aquest article.


En ell, podem trobar 16 innovadores propostes de projectes STEM (acrònim que es refereix a les disciplines relacionades amb la Ciència, la Tecnologia, l’Enginyeria i les Matemàtiques, seguint les seves sigles en anglès), dissenyats i aplicats al llarg de diferents cursos acadèmics en el Institut Marta Estrada de Granollers (Barcelona), com a part del desplegament de treball per projectes que desenvolupa el centre.

Es tracta de projectes recolzats en l’oportunitat pedagògica que suposa el ABP per a aquest àmbit que, com ens comentava el professor en la valoració de l’experiència, “va suposar, per a l’alumnat, un acostament més dinàmic al coneixement de les àrees STEM i una oportunitat per a desenvolupar no sols coneixement dels conceptes de cada àrea, sinó també de les seves dinàmiques epistèmiques, així com les soft skills” (Domènech, 2022).

Esperant que us serveixi d’inspiració per a aplicar-ho a la vostra aula, aquí us compartim la descripció de 6 d’aquests projectes i els àmbits disciplinaris als quals fan referència:

Tabla1

A l’article “16 propuestas ABP-STEM y marcos prácticos para el aula” de la revista UNO nº98 podreu trobar tots aquests projectes així com 10 propostes més, al costat de l’explicació dels marcs pràctics i totes les eines usades. No us ho perdeu!

Cob Un098 Press.indd