Educación social en la globalización o educaciones g-locales en la tribalización
En aquest capítol s’exposen els conceptes i la teoria amb què s’aborda l’estudi d’alguns grups juvenils compromesos amb l’educació de determinats sectors de la població amb la intenció de transformar la seva realitat i millorar-la. L’objectiu és reconèixer i analitzar la dimensió cultural de les pràctiques educadores, organitzades ritualment, internes dins dels grups o tribus educadores, i algunes de les seves connexions externes que permeten participar en un univers més ampli de relacions amb altres grups del seu mateix estil.
Doce pautas para una etnografía educativa
Les pautes que es proposen en aquest capítol resumeixen una manera de veure l’etnografia aplicada a centres d’educació tant formal com no formal. Es tracta d’una síntesi d’enfocaments participatius d’investigació social, fenòmens d’alteritat, pedagogies crítiques i corrents antropològics, una sèrie de principis epistemològics més que una metodologia d’investigació. Aquestes pautes es divideixen en quatre grans àmbits o etapes de la investigació-intervenció (projecte, rol, tècnica i informe), que es retroalimenten cíclicament i generen una espiral de coneixement.
Jóvenes educa@ndo sociedad: de los lugares a las redes
En aquest capítol es descriuen pràctiques educatives situades en quatre llocs geogràfics diferents i set comunitats de joves educadors. De manera més exhaustiva, es descriuen tres experiències educadores: el Pangea (Bogotà), un grup que coordina activitats de diferents grups artístics i pastorals; Mantra (Barcelona), un grup de joves voluntaris encarregats de la gestió i execució d’un centre de lleure per a infants i joves en alt risc d’exclusió social, i FULU (Ghana), un grup de voluntaris internacionals que duen a terme una campanya de conscienciació sobre el VIH/SIDA.
Hacia un mapa g-local de tribus educadoras
A manera de conclusions, aquest capítol reprèn tant els objectius i les hipòtesis de la investigació feta sobre les tribus educadores com els fonaments previs, que constitueixen una ètica a la qual s’ha de donar resposta. El capítol parteix de diferents perspectives pedagògiques sobre diversos temes en relació amb les polítiques de joventut, l’educació en el temps lliure, l’atenció a poblacions en risc d’exclusió social, la intervenció socioeducativa i la transformació social, per oferir, finalment, una sèrie de recomanacions pràctiques a partir de les experiències presentades.
Referenbcias bibliográficas
Aquest text aporta una construcció conceptual nova molt útil pel que fa a aplicacions, anàlisis i línies d'investigació: el concepte de tribu educadora. Els joves i els seus processos de construcció en la vida comunitària.
Aquest text aporta una construcció conceptual nova molt útil pel que fa a aplicacions, anàlisis i línies d'investigació: el concepte de tribu educadora. Els joves i els seus processos de construcció en la vida comunitària.