Pensar científicament. Problemes sistèmics i acció crítica

Pensar científicament i abordar els problemes des d’una perspectiva sistèmica són habilitats essencials que esdevenen imprescindibles per comprendre i enfrontar els desafiaments del món actual.

Per això, hem de comprendre que el pensament científic no es limita a conèixer i aplicar fórmules i equacions apreses en un llibre de text; va molt més enllà. Implica l’habilitat d’observar, qüestionar, analitzar i comprendre el món que ens envolta. A més, no es tracta només de respondre les preguntes que trobem en investigar el món, sinó també d’aprendre a plantejar-les de manera crítica per nosaltres mateixos.

A més, atesa la seva importància, veiem com aquesta curiositat no s’ha de quedar només en el context de la nostra aula, sinó que podem ampliar aquesta mirada crítica i promoure la seva acció cap a problemes globals, com els que ens plantegen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) com seria el cas de l’acció contra el canvi climàtic o la contaminació. En definitiva, en temes en què l’alumnat es pugui veure com un agent de canvi, en què estigui ben informat i compromès.

Com a docents, tenim un paper vital en cultivar aquest enfocament, i creiem que en aquest complex procés el llibre que us presentem pot ser una eina molt útil.

Pensar científicamente. Problemas sistémicos y acción crítica” és un llibre que ens parla de tot això, a la vegada que presenta una gran quantitat de propostes didàctques, recursos i activitats sobre problemàtiques sociocientífiques, dissenyades per professorat de ciències de secundària i persones investigadores en didàctica de les ciències experimentals del grup de recerca RODA (Raonament, Discurs i Argumentació). Tot això amb l’objectiu de promoure el pensament científic i l’acció crítica a l’aula. A més, es plantegen situacions d’aprenentatge coherents amb el model d’ensenyament de ciències del nou currículum, enfocades especialment a les etapes de secundària i batxillerat.

Ensenyem els nostres alumnes a pensar científicament i a actuar críticament! És la clau per a un futur més brillant i sostenible. Podeu trobar el llibre fent clic a la imatge o aquí.

Ge354t