Proposta didàctica: Escape room, dones i història

Al post d’avui, us convidem a descobrir la proposta didàctica “Escape room: Atrapadas en la història“, una experiència duta a terme amb motiu de la commemoració del 8M (Dia Internacional de la Dona) per la professora Ana Merino Aguilar (Colegio Andalucía – Fuengirola) i amb la que l’alumnat de 5è de primària es va trobar, per sorpresa, “atrapat en la història”.

El seu objectiu era acostar l’alumnat al llegat de dones destacades en diversos camps professionals al llarg de la història, com Clara Campoamor o Rosa Parks. A més, tot això fent ús del joc i la gamificació a través de diversos reptes i utilitzant també interessants recursos com la pel·lícula «Ágora» per exemple.

Amb tot això, es va poder observar com el joc no sols estimulava l’interès i la motivació de l’alumnat, sinó que també generava converses significatives sobre la importància de la igualtat i el reconeixement de les contribucions de les dones al llarg de la història. Així, podem veure com, més enllà de l’entreteniment, aquest Escape Room també va servir per desafiar l’alumnat a pensar críticament, treballar en equip i qüestionar els rols de gènere preestablerts.

A continuació, podeu llegir una part de l’original carta de presentació que es va trobar l’alumnat com a presentació de la proposta:

Fa molt de temps, tant en llocs llunyans com al nostre, les dones van escriure molts capítols de la nostra història però no van veure la llum. […]

Esteu atrapades en la història. No us preocupeu, encara no correu perill. La cultura us salvarà. Per poder sortir i tornar a l’època actual us toca «desempolsar» la realitat. […] El canvi és a les vostres mans. AVUI aconseguirem destapar part de la història, DEMÀ us toca escriure una història nova més justa i solidària.

Aquí us deixem els enllaços per poder accedir tant a l’explicació completa de la proposta com a les taules de programació:

Podeu trobar aquesta experiència dins de la Revista Guix – Dinamitzar equips des de la direcció de centres (nº482) (clic aquí). Recorda també que a totes les revistes de Graó pots trobar una gran varietat de propostes didàctiques per aplicar a la teva aula!

Cob Gu482.indd

També et pot interessar…