En les consideracions prèvies al llibre, Francesco Tonucci reflexiona sobre la Convenció dels Drets dels lnfants i de la importància de reivindicar i exigir que es respectin les promeses realitzades. Hi convida a mares i pares a regalar aquest llibre als seus fills i als mestres a adoptar-lo com un text per discutir-ne el contingut a classe i organitzar junts unes primeres temptatives de reivindicació i de lluita.
Introducción
En aquesta introducció l'autor explica el que li ha empès a escriure aquest llibre: el logo, el símbol d'un projecte anomenat La ciutat dels infants. Hi mostra un dibuix que representa una nena contenta perquè sap que té molts drets i que els adults han de respectar-los. Subjecta un tirador, però no és dels que fa mal. Al llarg dels capítols es descobrirà quin tipus de projectils pot llançar.
Primera parte: Breve historia de la Convención sobre los Derechos del Niño
En aquesta primera part l'autor es proposa explicar la història de la Declaració sobre els Drets dels Infants, una important llei internacional que permetrà conèixer-la millor i proposar que sigui matèria d'estudi a l'escola i a la ciutat. S'hi mostra el descobriment de la infància i fa èmfasi en un gran amic dels infants i pare de la Convenció: Janusz Korczak, un metge jueu polonès que va dedicar la seva vida als infants de Varsòvia ajudant-los a reaccionar contra la injustícia, contra els errors dels adults. En aquest capítol mostra com no s'ha resolt la problemàtica i es proposa la lectura de la Convenció, estudiar-la a l'escola i donar-la a conèixer a tot el món.
Segunda parte (I): Propuestas de rebelión. El derecho a votar. El interés superior del niño. El derecho a expresar la propia opinión, a participar. El
En aquesta segona part del llibre no s'estudia la Convenció ni s'examinen els articles, sinó que es dedica únicament a alguns d'ells que versen sobre la ciutadania dels infants. És a dir, aquells articles que no estan escrits per defensar els infants de la indiferència, sinó que indiquen com poden i han de participar activament en la vida de les seves ciutats, com ara el dret a votar, l'interès superior de l'infant, el dret a expressar la pròpia opinió i el dret a expressar segons les pròpies preferències.
Segunda parte: Propuestas de rebelión (II): El derecho al tiempo libre, al juego y a la escuela. El derecho a la autonomía de movimiento. Derechos y d
En aquesta segona part del llibre no s'estudia la Convenció ni s'examinen els articles, sinó que es dedica únicament a alguns d'ells que versen sobre la ciutadania dels infants. És a dir, aquells articles que no estan escrits per defensar els infants de la indiferència, sinó que indiquen com poden i han de participar activament en la vida de les seves ciutats, com ara el dret al temps lliure, el joc i a l'escola i el dret a l'autonomia de moviment.
Documentos
En aquesta secció del llibre l'autor inclou alguns documents que poden ser útils per preparar i per ajudar a les batalles en defensa dels drets dels infants. El primer document és la Convenció sobre els Drets del Nen de 1989, el segon és també el mateix document però en versió simplificada, el tercer document és una breu explicació del projecte «La ciutat dels nens» i el quart document és la carta que els infants del Consell de Roma van escriure el 2014 demanant als mestres eliminar els deures a casa per respectar el seu dret a jugar.
Personalització del contingut
Resum
Estimades nenes i estimats nens:
«El meu primer objectiu és donar-vos a conèixer els vostres drets, especialment aquells que us fan ciutadans. El segon, ajudar-vos a protestar: per exemple, quan no escoltem les vostres propostes, quan no us deixem temps lliure per jugar, quan no us permetem sortir de casa sols per anar a l’escola o a jugar amb els vostres amics i amigues; o també per fer-ho davant les autoritats de la ciutat, quan es preocupen més pels automòbils i el trànsit que pels infants i els seus drets».