
Escriure per aprender. Aprendre per escriure
Revista Guix - Número: 418 (octubre 15)
ISBN / EAN : 0213-8581
7,90€ IVA incluido7,90€ IVA incluido
Despeses d'enviament gratuïtes
Productes digitals no tenen despeses d'enviament
Certeses incertes
Notícies d'interès
Sentit comú o coneixement professional?
M. Jesús Comellas defensa que el professorat ha de ser valorat per les competències que mostra i el seu saber fer professional.
Com es prepara una trobada amb autor?
L'escriptor de literatura infantil Roberto Aliaga reflexiona sobre la conveniència de que, quan un autor visita un centre escolar, els professors i professores preparen d'alguna manera la trobada del seu alumnat amb aquest autor.
Es comenta a la Xarxa...
Francesc Imbernon, mestre i pedagog, professor de la Universitat de Barcelona
És un nom conegut en l’àmbit de la didàctica i de la innovació pedagògica. Quan una llegeix els seus textos, se sent afortunada de tenir aquest ofici. Després de xerrar amb ell, vénen ganes de recomençar batalles que ja es consideraven perdudes...
La construcció d’un hipertext
Un grup de sisè es mostra interessat a investigar i a conèixer grans episodis que es van viure a Europa durant el segle xx. Els membres que en formen part comencen una conversa sobre la recerca d’informació i les dificultats que aquesta planteja quan es fa per Internet. Fruit de la recerca i la conversa, es construeix un hipertext a l’aula.
El diari d’aula: una eina compartida i compromesa
El diari d’aula és un document dinàmic i interactiu que recull la vida de la classe, que ofereix mirades diferents als fets que es presenten al llarg d’un dia, que plasma descobriments i coneixements i que, a més, té una funció de cohesió del grup i de coherència amb els aprenentatges.
El missatge virtual: a la recerca de l'autor
Avui dia, la comunicació social està canalitzada per mitjans tecnològics que n’han revolucionat els esquemes teòrics. Davant de qualsevol necessitat d’informació, tothom ja fem el mateix: engegar l’ordinador i cercar-la-hi.
TIC i educació: renovar el debat
La necessitat d’incorporar les TIC als sistemes educatius gaudeix d’un consens molt ampli. Els objectius, les formes, les modalitats i el temps per fer-ho, en canvi, són objecte de fortes controvèrsies. Aquest text qüestiona les hipòtesis habituals que postulen l’existència d’un fort determinisme tecnològic en la dinàmica de la innovació educativa. Proposa, en canvi, col·locar el debat en el marc de projecte de societat més justa i models pedagògics actius.
Una experiència d’inclusió
En Fouad té la síndrome de Down. Suposa un problema que, a la classe, hi hagi un alumne amb discapacitat? Quines barreres hem de superar? Són solament físiques o també ideològiques? Al llarg d’aquestes línies, reflexionarem sobre el que entenem per atenció a la diversitat i com hem donat resposta a aquestes preguntes.
L'aprenentatge servei, una proposta innovadora per treballar amb la comunitat
En aquest text, hi presentem la proposta de l’aprenentatge servei amb alguns exemples, els elements bàsics de què consten i les raons per les quals sembla interessant que els joves duguin a terme propostes com aquestes. L’aprenentatge servei és una activitat complexa que integra aquestes dues accions conjuntament i que es pot proposar en diversos àmbits i en totes les etapes educatives.
Repensem la professió?
L’ofici d’ensenyant és una professió complexa. Costa trobar algú que no en parli bé. Tothom sap, governants inclosos, que invertir en educació té efectes positius a llarg termini. La globalització ens l’ha diversificat més i ens situa cada dia davant d’un munt de possibilitats que, alhora, també poden ser entrebancs: la quantitat d’informació de què es disposa, els avenços tecnològics, escoles amb composicions molt diverses, etc.
Feliç i content
Estrenem una nova secció de la mà del Grup IREF (Filosofia 3-18). En aquesta secció, hi presentarem retalls breus de diàlegs d’aula, aparentment simples i en tot cas espontanis i reals, que permeten que ens adonem de la capacitat reflexiva dels nostres nens i nenes, si els donem l’oportunitat d’expressar-se.
Recursos d'escriptura creativa
Igual que l’animació a la lectura o la creativitat artística, cal descobrir el plaer de l’escriptura, i res millor que fer-ho a partir de recursos lúdics o imaginatius que sovint entusiasmen els nens i nenes.
Touchcast. Vídeos interactius a l'abast de la mà
Les produccions audiovisuals són una manera força motivadora de treballar l’expressió oral amb el nostre alumnat. Touchcast ens permet crear-ne amb una gran facilitat i donar-hi un toc molt professional. Si, a això, hi afegim la interactivitat, ens trobem davant d’una eina que ofereix múltiples possibilitats a les nostres aules.
"M’agrada llegir!": Un projecte de dinamització lectora
La lectura és quelcom necessari. És la base del llenguatge; és el viatge a la màgia i a la creativitat; és la via per conèixer mons nous i per viure les millors aventures i emocions; és el camí per aprendre paraules, per millorar l’ortografia, l’estructura textual... És per això que, des de les escoles, esdevé fonamental que es treballi el gust per llegar.
La gestió del personal del centre en un context d’autonomia
La gestió del personal docent als centres públics ha estat, tradicionalment, un element considerat vetat per a la gestió de les direccions dels centres i sotmès a regles que eren contemplades com a externes, amb molt poc marge de maniobra per ser adequades a les necessitats educatives que tenien.
La creativitat com a motor de canvi i transformació a través del joc (1a part)
Els infants utilitzen i creen constantment codis i estils de relació nous que sorgeixen de l’espontaneïtat fresca de la seva madura, encara, immaduresa. És important plantejar la necessitat d’oferir-los opcions d’expressió a través d’experiències artístiques i lúdiques que recullin la seva percepció directa de la realitat i que permetin prendre consciència de qui són i cap a on volen caminar.
Material per a l'alumnat: La creativitat com a motor de canvi i transformació a través del joc (1a part)
Lideratge participatiu
Sabem que hi ha accions que funcionen. Volem gaudir de la feina i podem millorar, tant des del punt de vista individual com col·lectiu.
Recomanacions de Bibliomèdia. Hem llegit. Trobades. Convocatòries. Webs
Distància
La Tira
Constatem que molts infants de les nostres escoles estan força ocupats escrivint, però poc ocupats per l’escriptura. Per aprendre a escriure, cal situar-se en el lloc de l’escriptor, amb tota la complexitat que comporta la seva tasca, per disposar el text cap a un propòsit i ocupar-se de mobilitzar els sabers necessaris per donar resposta a la situació comunicativa que ha motivat l’escriptura.
Autors
Montse Abril Barranco, Roberto Aliaga, Lluís Baella Ambròs, Eva Betbesé Mullet, Rafa Burgos Granados, Jordi Canelles Torres, M. Jesús Comellas Carbó, Eusebio Ramón Córdoba Medina, Equip Cuidem-nos, Grup IREF, Esperanza Lara Gutiérrez, Alfonso Mancheño Segarra, Eva Martínez Pardo, McGregor, Juli Palou Sangrà, Marta Pont Batalla, Redac., Sempere, Josep Serentill Rubio, Juan Carlos Tedesco, David Vilalta Murillo, J. Lino Barrio Valencia, Elisabet Bosch Vaillo, Anna - Prunera Serra, Josep Maria Puig Rovira, Laura Campo Cano, Maria S. Dauder, Montserrat Fons Esteve, Maria Puig Rovira, Luis Alfonso - Salvatella Plaza, Berta González Nario, Carmina Bosch Grau
Etapes:
Batxillerat, Cicles formatius, Ed. Primària, Ed. Secundària Obligatòria (ESO), Formació del professorat, General
Categories de productes:
Acoso moral (Bullying), Aprendizaje de la escritura, Aprendizaje entre iguales/tutoria entre iguales, Aprendizaje y servicio, Aprenentatge de l'escriptura, Aprenentatge entre iguals/tutoria entre iguals, Aprenentatge i servei, Assetjament moral (Bullying), Atenció a la diversitat, Atención a la diversidad, Biblioteca/mediateca, Calidad educativa, Ciència, tecnologia i societat, Ciencia, tecnología y sociedad, Competència artística i cultural, Competencia artística y cultural, Competència comunicativa, lingüística i audiovisual, Competència digital i tractament de la informació, Competencia en comunicación lingüística, Competència en el coneixement i la interacció amb el món natural, Competencia en el conocimiento y la interacción con el mundo natural, Competencia para aprender a aprender, Competència per aprendre a aprendre, Competència social i ciutadana, Competencia social y ciudadana, Competencias profesionales del profesorado, Competències professionals del professorat, Comunicació i llenguatge, Comunicación y lenguaje, Creatividad, Creativitat, Deberes escolares, Desarrollo profesional, Desenvolupament professional, Deures escolars, Didáctica de las competencias, Didàctica de les competències, Direcció de Centres, Dirección de Centros, Educació afectiva emocional, Educación afectiva emocional, Educadores externos, Educadors externs, Escola inclusiva, Escriptura, Escritura, Escuela inclusiva, Estrategias de escritura, Estratègies d'escriptura, export, Expresión y compresión oral, Expressió i comprenssió oral, Filosofia a l'escola, Filosofía en la escuela, Formació continua del professorat/formació permanent, Formació i desenvolupament del professorat, Formación continua del profesorado/formación permanente, Formación y desarrollo del profesorado, Gestió de l'aula, Gestió de recursos humans, Gestión de recursos humanos, Gestión del aula, Habilidades sociales del profesorado, Habilitats socials del professorat, Interdisciplinariedad, Interdisciplinarietat, Lectura, Lengua y construcción del conocimiento, Lideratge en centres, Liderazgo en centros, Literatura infantil/juvenil, Llengua i construcció del coneixement, Motivació, Motivación, Poesia, Política i legislació educativa, Política y legislación educativa, Principios metodológicos, Principis metodològics, Qualitat educativa, Roles del profesorado, Rols del professorat, Trabajo en equipo del profesorado, Tratamiento de la información y competencia digital, Treball en equip del professorat, Ús de les TIC (tecnologies), Uso de las TIC (tecnologías)
Col·leccions:
Paraules clau del producte:
aprender, escribir, escritor, situación comunicativa, textos
SKU: 26380