S'inclouen estratègies per exercir una docència més inclusiva i personalitzada que permetrà a cada estudiant desenvolupar al màxim el seu potencial individual en un marc educatiu de qualitat que garanteixi els principis d'equitat i justícia social.
S'inclouen estratègies per exercir una docència més inclusiva i personalitzada que permetrà a cada estudiant desenvolupar al màxim el seu potencial individual en un marc educatiu de qualitat que garanteixi els principis d'equitat i justícia social.
Introducción
Neurociencia para una enseñanza personalizada
En aquest primer capítol es presenten les últimes aportacions de la neurociència com a base per optimitzar i adaptar el procés d'ensenyament-aprenentatge a les necessitats educatives personals de cada estudiant, efectuant una aproximació a la importància que tenen per a aquest procés les funcions executives i altres aspectes com ara la motivació, l'emoció, la creativitat i la metacognició.
Diversidad de capacidades para aprender
En aquest capítol s'aprofundeix en les diferències individuals que afecten i intervenen en el procés d'aprenentatge. S'aborden aspectes com ara les capacitats cognitives, el temperament i la personalitat, els estils cognitius i les competències, per acabar al·ludint a les diferències en intel·ligència i aprenentatge i recollir algunes fonts o tipus d'aprenentatge que poden resultar beneficiosos per a l'alumnat.
Significado y valor de la diversidad
En aquest capítol s'aprofundeix en el significat i el valor de la diversitat humana, emfatitzant la importància d'emprar un llenguatge inclusiu que contribueixi a avançar cap a una normalització plena de la diversitat, garant d'una veritable equitat i justícia social, i que abandoni qualsevol tipus d'etiquetatge que sustenti pràctiques capacitistes i/o segregadores.
Fundamentos de la educación inclusiva y personalizada
Aquest últim capítol presenta els fonaments de l'educació inclusiva i personalitzada, oferint algunes estratègies per a l'aula i apostant per la noció de necessitats educatives personals com a principal pilar del canvi educatiu que es persegueix i l'enfocament del qual afavoreix una visió més plural i humana de les diferències individuals.
Personalització del contingut
Resum
Aquest llibre ofereix una mirada des de les últimes aportacions de la neurociència a l’educació, aclarint falsos mites i creences que fins al moment romanen bastant estesos en l’imaginari socioeducatiu i que fins i tot es troben presents en la formació que reben els docents.
Aporta orientacions perquè el professorat pugui comprendre millor com aprèn el cervell humà i, d’aquesta manera, contribuir al disseny d’un procés d’ensenyament i aprenentatge més personalitzat en els entorns educatius inclusius que respecti la manera d’aprendre de cada estudiant, entenent que tots som part de la diversitat i que les diferències humanes enriqueixen el context educatiu lluny de lastrar-lo o impossibilitar-lo.